Trauma
Trauma prové de la paraula grega “traûma” que significa “ferida/dany”.
És la resposta que es dona a un esdeveniment que hem viscut i que supera la nostra capacitat d’integració emocional.
Suposa un perill per a l’individu, és considerat una amenaça de vida i afecta la nostra integritat corporal, emocional o mental.
Signes i símptomes del trauma
El trauma pot presentar una varietat de símptomes. Els més comuns són:
REACTIVITAT / EXCITACIÓ
Fa mal estar present en tots aquells que han patit un trauma.
Facilitat per a espantar-se, tensió i nervis continuats, dificultat per dormir, ira sobtada…
EVITACIÓ
Intentar evitar estímuls relacionats amb el trauma experienciat: canviar rutines i hàbits, evitar persones/llocs/esdeveniments/objectes que puguin portar records relacionats amb el trauma, evitar pensaments o sentiments que ens portin al record, per exemple, utilitzant el consum de substàncies, o altres addiccions…
Signes i símptomes del trauma
El trauma pot presentar una varietat de símptomes. Els més comuns són:
REACTIVITAT / EXCITACIÓ
Fa mal estar present en tots aquells que han patit un trauma.
Facilitat per a espantar-se, tensió i nervis continuats, dificultat per dormir, ira sobtada…
EVITACIÓ
Intentar evitar estímuls relacionats amb el trauma viscut: canviar rutines i hàbits, evitar persones/llocs/esdeveniments/objectes que puguin portar records relacionats amb el trauma, evitar pensaments o sentiments que ens portin al record, per exemple, utilitzant el consum de substàncies, o altres addiccions…
REEXPERIÈNCIA
Reviure el passat al nostre present.
Reviure el trauma incloent sensacions físiques, imatges, malsons…,
Poden aparèixer els flashbacks (reviure l’esdeveniment traumàtic com si passés ara).
També és símptoma de trauma la pèrdua temporal o total de la consciència (comportament dissociatiu). Tot això, pot ser causant intensitat d’ansietat i inquietud emocional.
EFECTES COGNITIUS
El trauma també pot provocar efectes al nostre cervell, afectant el pensament, la memòria i les creences.
Pot provocar dificultat per recordar elements de l’esdeveniment traumàtic (amnèsia dissociativa), tenir pensaments negatius sobre un mateix i el món que l’envolta…
També poden aparèixer sentiments de culpa envers un mateix o envers altres, incapacitat per canviar la perspectiva, pèrdua de concentració i d’atenció…
EFECTES SOBRE L'ESTAT D'ÀNIM
El trauma pot afavorir la pèrdua d’interès en activitats agradables, dificultat per expressar i gestionar les emocions, comportaments autodestructius o imprudents amb un mateix, manca d’autoregulació, a més d’emocions com la culpa, la vergonya, la por…
Teràpies efectives per al trauma
En estats de trauma, la persona està constantment en estat de perill i alerta, per la qual cosa la consciència d’un mateix, el funcionament, la regulació emocional i el processament racional estan afectats.
La capacitat de la persona per allunyar-se d’aquesta experiència traumàtica i de viure-la només com un record es perd.
Això fa que es continuï revivint l’experiència i tingui molta implicació al dia a dia, fet que limita o obstaculitza poder fer una vida satisfactòria.
A psicoteràpia treballem des de la presència i la consciència plena (absents a l’estat de trauma) per dotar la persona de recursos i poder anar integrant i reconstruint a poc a poc aquesta experiència a la seva vida.
Intentem generar un espai de seguretat i confiança. Oferir un espai on aprendre a autoregular-se (reduir l’estat d’alerta, reduir la velocitat…), mantenir la nostra atenció al moment present, fomentar l’estat de seguretat, parar atenció al nostre cos per atendre’n les necessitats i regular les nostres emocions.
Treballem amb:
– PSICOTERÀPIA SENSORIOMOTRIU: creada per la Dra. Pat Odgen és un model d’intervenció que combina la psicologia somàtica i la psicoteràpia.
Està basat en la neurobiologia interpersonal, la neurociència i la investigació sobre trauma i aferrament
– IOGA SENSIBLE AL TRAUMA: ofereix un espai on les persones poden escoltar els seus propis cossos, regular-los i respondre a les necessitats pròpies des de la compassió i la consciència plena.
– EMDR: Dessensibilització i Reprocessament pels Moviments Oculars: teràpia que identifica, reprocessa i reemplaça les imatges, els sentiments i les creences angoixants mitjançant moviments bilaterals visuals, cinètics i/o auditius que activen ambdós costats del cervell.
Canvia els sentiments, pensaments i reactivitat associats als records.