Trauma
Trauma prové de la paraula grega “traûma” que significa “ferida/dany”.
És la resposta que es dona a un esdeveniment que hem viscut i que supera la nostra capacitat d’integració emocional.
Suposa un perill per a l’individu, és considerat una amenaça de vida i afecta la nostra integritat corporal, emocional o mental.
Signes i símptomes del trauma
El trauma pot manifestar-se de múltiples formes, afectant tant a nivell físic com emocional i cognitiu. Els seus símptomes poden variar d’una persona a una altra, depenent de l’experiència viscuda i dels recursos interns de què disposi per afrontar-lo.
A continuació, es presenten alguns dels més comuns.
– REACTIVITAT / EXCITACIÓ:
Molts qui han viscut un trauma se senten constantment en estat d’alerta. Això pot incloure dificultats per dormir, facilitat per espantar-se, tensió contínua, i estats d’ansietat o ira sobtada
– EVITACIÓ
Es busca evitar estímuls que ens recordin l’esdeveniment traumàtic, com llocs, persones, o fins i tot pensaments i emocions. A vegades, el consum de substàncies o altres addiccions són mecanismes d’evitació.

Signes i símptomes del trauma
El trauma pot presentar una varietat de símptomes. Els més comuns són:
REACTIVITAT / EXCITACIÓ
Fa mal estar present en tots aquells que han patit un trauma.
Facilitat per a espantar-se, tensió i nervis continuats, dificultat per dormir, ira sobtada…
EVITACIÓ
Intentar evitar estímuls relacionats amb el trauma viscut: canviar rutines i hàbits, evitar persones/llocs/esdeveniments/objectes que puguin portar records relacionats amb el trauma, evitar pensaments o sentiments que ens portin al record, per exemple, utilitzant el consum de substàncies, o altres addiccions…
– REEXPERIÈNCIA
Reviure el trauma al present a través de flashbacks, malsons, o sensacions físiques que ens connecten amb l’experiència passada, fins i tot amb pèrdues temporals de consciència, comportaments dissociatius o desconnexió emocional.
-EFECTES COGNITIUS
Dificultats per recordar l’esdeveniment traumàtic (amnèsia dissociativa), pensaments negatius sobre un mateix o el món, sentiments de culpa, o una incapacitat per canviar la perspectiva sobre la vida i el futur.
– EFECTES SOBRE L’ESTAT D’ÀNIM
Pèrdua d’interès per activitats abans agradables, dificultats en l’expressió emocional, comportaments autodestructius, i una gestió deficient de les emocions com la culpa, la vergonya o la por.
Teràpies efectives pel trauma
Quan una persona està en estat de trauma, el seu sistema nerviós roman activat, mantenint-la constantment en alerta. Això afecta profundament la consciència de si mateixa, la regulació emocional, i la capacitat per processar racionalment les experiències.
El trauma pot arribar a impedir que la persona deixi enrere l’experiència, fent que sigui difícil poder viure-la només com un record, i en canvi, continuar revivint-la en el dia a dia, limitant la qualitat de vida.
La psicoteràpia es basa en la presència conscient i l’atenció plena (Mindfulness), per proporcionar recursos que permetin integrar i reconstruir poc a poc l’experiència traumàtica.
Creem un espai de seguretat i confiança, on aprendre a autoregular-se, reduir l’estat d’alerta, i mantenir la nostra atenció en el moment present, observant el cos i regulant les emocions.
Treballem amb:
– PSICOTERÀPIA SENSORIOMOTRIU: Aquest model d’intervenció, creat per la Dra. Pat Ogden, combina la psicologia somàtica i la psicoteràpia. Es fonamenta en la neurobiologia interpersonal, la neurociència i les investigacions sobre trauma i vincle afectiu. La teràpia sensoriomotriu se centra en l’ús del cos per integrar emocions no expressades i restablir l’equilibri en el sistema nerviós.
– IOGA SENSIBLE AL TRAUMA: Aquesta pràctica ofereix un espai per escoltar i respondre a les necessitats del propi cos amb consciència plena i compassió. A través del ioga, es poden reduir els nivells d’ansietat i reactivar la capacitat de sentir-se segur i present en el moment.
– ESTIMULACIÓ BILATERAL: La tècnica de estimulació bilateral treballa amb moviments visuals, auditius o cinètics alternatius per ajudar a processar les experiències traumàtiques, substituint les respostes emocionals negatius associades amb les imatges i els records dolorosos.
– TERÀPIA EMOCIONAL BREU: Mitjançant aquest model, s’ajuda a identificar i regular les emocions de manera ràpida i eficient, millorant la capacitat per gestionar-les i resoldre les qüestions no resoltes a causa de l’esdeveniment traumàtic.
T’acompanyaré generar un espai de seguretat i confiança. Oferir un espai on aprendre a autoregular-se (reduir l’estat d’alerta, reduir la velocitat…), mantenir la nostra atenció al moment present, fomentar l’estat de seguretat, parar atenció al nostre cos per atendre’n les necessitats i regular les nostres emocions.