Problemes relacionals
Els problemes relacionals són dificultats i/o conflictes que poden sorgir en les nostres relacions amb els altres. Poden afectar en diferents àrees com les relacions laborals, socials, familiars o de parella.
Poden repercutir en àrees específiques o sovint, fins i tot, es poden generalitzar a afectar més d’una àrea. La manca d’autoestima o d’habilitats socials en poden ser causants.
Com ens poden repercutir al nostre dia a dia?
– Ruptura de relacions i dol: encara que de vegades és la millor opció, els conflictes poden portar a la ruptura de relacions significatives i això, iniciar processos de pèrdua i dol que sovint són difícils de suportar.
– Aïllament: trencar amb les nostres relacions pot fomentar el sentiment de solitud i l’aïllament social. La nostra inseguretat o manca d’autoestima també pot provocar aquest fet que s’ha demostrat que afecta enormement la nostra salut mental.
– Emmalaltir: ansietat i estrès crònics poden repercutir a la nostra salut, generant problemes estomacals, maldecaps, hipertensió, problemes cardiovasculars… que si bé tenen un component físic, el seu origen és, sens dubte, emocional.
– Addiccions: com a manera d’afrontar els conflictes i els problemes de relació, algunes persones poden recórrer a l’evasió amb substàncies o certes conductes tòxiques i autodestructives per la mala gestió emocional.
– Dependència afectiva: té un component addictiu, encara que en aquest cas és una dependència cap a una o diverses persones.
Se sol donar quan estem en una relació amb asimetria de rols on hi ha una necessitat d’afecte irrefrenable.
En resum, és la impossibilitat de deixar anar una relació que ja no funciona.
Reconèixer aquests senyals és crucial per iniciar el canvi.
Com pot ajudar la psicoteràpia a construir relacions saludables?
La psicoteràpia ofereix un espai segur d’acompanyament per abordar aquestes problemàtiques.
Treballarem en l’establiment de límits, en l’aprenentatge d’habilitats socials, en l’autoconeixement (imprescindible per conèixer els patrons de comportaments i les tendències relacionals), en canviar pensaments i creences disfuncionals, en la gestió de l’ansietat, en la millora de la teva autoestima i seguretat.
Tenir unes relacions de qualitat és clau pel teu benestar emocional.
Sovint, les relacions tòxiques ens conviden a entrar en un bucle de negativitat i de deteriorament que fa malbé enormement la nostra autoestima i els nostres recursos.
Sortir-hi és necessari i imprescindible. La psicoteràpia et pot ajudar enormement.